Biografische gegevens in jaartallen

BIOGRAFISCHE GEGEVENS IN JAARTALLEN

11 juni  1939

Geboren te Rotterdam (Delfshaven) oudste kind in een muziekminnend arbeidersgezin. (drie jongere zusters worden muziekdocenten.)

.

.

1954 – 1959

Maakt als middelbare scholier enkele jeugd-radiodocumentaires en werkt mee aan talloze radiocabarets bij AVRO’s jeugdomroep Minjon.

.

.

1957

Verlaat voortijdig de Rotterdamse Gemeentelijke Kweekschool voor onderwijzers(essen) om zich op het ambacht van dichter-zanger te gaan toeleggen. (Tot 1962 wordt deze ontwikkeling regelmatig verstoord door meer profijtelijke nevenactiviteiten zoals: zeeman, colporteur, druivenplukker, huisschilder, vorkheftruckchauffeur en havenarbeider: ‘tallyman’).

.

.

1962-1965

Via straat- en terras- wordt hij café- en restaurant zanger-entertainer  in binnen- en buitenland.

.

.

 (legendarisch: ‘t Roefje, kaas- en wijnkelder onder de Heinekenshoek aan de Coolsingel, Rotterdam, waar ook Corstiaan de Vries, Ronnie Potsdammer en later ook Jop Pannekoek en Gerard Cox hun liedjes laten horen.)

.

.

1964

TV debuut voor BRT in kleinkunstprogramma met o.a. Jules de Corte

.

.

1965

TV debuut in VARA-programma van Nico  Knapper (samen met Ramses Shaffy en een andere debutant: Liesbeth List)

Eerste grammofoonplaat (EP ‘ Peter Blanker zingt  Houtepoot’ ) en optreden als zanger in VPRO-TVserie ‘Randfiguren’ van Ernst van Altena waarin vertalingen van chansons van Boris Vian en Georges Brassens.

Sticht een gezin, samen met de fotografe Vicky van den Berge.
(Kinderen: Letitia – 1966 en Freya – 1968).

1966

Tweede EP’tje: ‘Peter Banker zingt de anti-militaire Boris Vian’.

1966 -1967

Speelt in zijn eigen luisterkroeg ‘Het Kombuis-Kabaret’, Scheeptimmermanslaan, Rotterdam het cabaret-programmma  ‘Aan mijn lijf geen malaise’ samen met Dick Poons.

Geeft in opdracht van  de Rotterdamse Stichting Kunst voor de Jeugd  ‘kunstuurtjes’ en schoolvoorstellingen in het Voortgezet Onderwijs.

1967

Voor VPRO-TV: ‘Einddoel Istanboel’, gefilmde artiestenreis in 3 delen. De groep ‘Kabaret Karavaan’ maakt een  tournee voor  Nederlandse clubs in Z.O.-Europa, waaraan verder deelnemen o.a. Dorris Henderson (USA), Poppentheater ‘Paradaas’,  Ronnie Grant, Floortje Klomp, Rikkert Zuiderveld en Jop Pannekoek.

.

.

Eerste Langspeelplaat: ‘Satan, bedankt!’

1968

Theaterproduktie ‘Frustrooiing’ Peter met: Marian Klaren, Jules de Corte, Connie Pieters en Robert Smit sr.

1968 – 1971

Gaat ‘schnabbelend’ door het theater en de ether in Nederland en Vlaanderen.

1971

Verhuist van Rotterdam naar het Westbetuwse dorp Hellouw (Gld.).

Richt de eerste Nederlandstalige pop-formatie op: het ‘Peter Blanker Consort’, bijgestaan door o.a. gitarist Henk Sprenger en bassist Harry Emmery. Verder werken mee: Ben van der Linden-piano, Jaap Schallenberg- gitaar en Isabel de Vos-fluit.

1972

Hitsingle: ‘Laat m’n zonnebril zitten!’

Tweede langspeelplaat; ‘Neem de tijd’ – Peter Blanker Consort

Radio-, TV- en theateroptredens  in Nederland en België.

Bezetting  Consort wijzigt: Gerard Houtman – piano, John Bukman – slagwerk, Karin Bijl – fluit.

1973

Krijn van Driel vervangt Gerard Houtman als toetsenist.

1974

Schrijft het libretto voor ‘Het Grote Visioen van Zwarte Eland’ (muziek Henk Sprenger), pop-oratorium voor symfonie orkest, vrouwenkoor, popformatie en bariton. In opdracht van de Rotterdamse Kunststichting.

Uitvoeringen door het Peter Blanker Consort met Conservatoriumkoor en  orkest in theater de Lantaren en in de Grote Zaal van de Doelen te Rotterdam.

Tournee door Indonesië samen  met Dimitri van Toren in het kader van een  cultureel uitwisselingsprogramma van CRM.

Ontvangt uit handen van acteur Dries Krijn een historische Franse uitgave (1896) van chansons en monologen van Aristide Bruant, vader van het moderne chanson. Dries kreeg het ooit van Bruant zelf (1920) met de opdracht het boek t.z.t. door te geven aan een dichter/vertolker die op Bruants werk voortbouwt. (Zie 2010)

1975

Peter Blanker Consort gaat uiteen. (1971 -1975)

1975 – 1978

Meer aandacht voor werken met en voor kinderen:

  • Wordt redacteur-presentator van AVRO kindertelevisie-serie ‘De Hollebolleboom.
  • Intensiveert zijn werk voor de Stichting Musische Vorming Rotterdam (SMVR), opvolger van Kunst voor de Jeugd, later SKVR.
  • Experimenteert met muzische werkvormen voor de innovatie van lagere school tot basisschool en ontwikkelt hiertoe wereld-oriënterend lesmateriaal.

Speelt als gast bij de ‘Maasstadspelers’ in de ‘Driestuivers Opera’ van Brecht en Weill de rol van Mackie Messer in de Rotterdamse Schouwburg.

1978

Kinder LP ‘De Muziekwinkel’.(produktie: Joost Nuissl) met liedjes van o.a. Jules de Corte, Joost Nuissl, Joost Belinfante en van Peter zelf.

De Hollebolleboom stopt.

Ontmoet gitarist Jan van der Voort (voorheen bij o.a. Herman van Veen, Neerlands Hoop.)

Nieuw Peter Blanker Consort met kindertheaterprogramma ‘de Muziekwinkel’, muzikale leiding: Jan van der Voort.

1979

Wordt lid van het (dan nog) experimenteel SMVR-team ‘Bajes-team’, houdt zich bezig met kunstzinnige vorming voor gedetineerden in het Huis van Bewaring te Rotterdam.

1980

‘Sluimerend’ Peter Blanker Consort Twee.

Veel aandacht voor jeugdwerk en gevangeniswerk.

Schrijft educatieve katernen in de jeugdbladen Taptoe en Jippo.

Treedt als (kunst)ambtenaar in dienst van de gemeente Rotterdam in deeltijdfunctie bij SMVR.

1981

Hitsingle ‘‘t Is moeilijk bescheiden te blijven’
(vier weken nummer één in de nederlandstalige top-tien)

Produceert voor de SMVR de gevangenis LP ‘Uitgeteld en ingerekend’.     (liedjes van en door gedetineerden.)

Zingt titellied voor kinderTV-serie ‘Maja de Bij’

Schrijft liedjes voor anderen (o.a. op VARAgram LP ‘Kinderen voor Kinderen’ 1980 en 1981).

1982

Presenteert met Dieuwertje Blok een schooltelevisieserie voor kleuters rond het thema Wonen: ‘Wie komt er in mijn huisje’.

Het  Peter Blanker Consort  Twee gaat uiteen. (1978-1982).

1983

VARA-radio maakt serie van 7 programma’s over Peters’ activiteiten in de kleinkunstserie ‘Wie in ‘t Nederlands wil zingen’ van Herman Stok.

.

..

Start in oktober als presentator-samensteller                                                             een wekelijks radioprogramma over kleinkunst  voor de KRO: ‘Levenslief en levensleed’.

.

.

.

Ontwerpt onderwijsprojecten voor SMVR o.a. ‘de Tijdmachine’ met Kees Breedijk van VARA’s radioshow ‘Kinderen een kwartje’.

1984

Tournee door Canada en de VS voor Nederlandse clubs.

In KRO’s ‘levenslief en levensleed’ aandacht voor literaire vorming in de rubriek ‘Liedjes van luisteraars’. Ingezonden teksten worden op muziek gezet en in het programma uitgevoerd.(1984 – 1987)

1985

Presenteert een serie instructieve programma’s voor Schooltelevisie ‘Muziek in de tent’ met Tobi Rix en Pien Savonije.

Docent literaire vorming aan de SKVR-Schrijversschool, doceert in cursussen en workshops ‘Tekstdichten voor cabaret en chanson’

1986

TV: ‘Kwarteeuw kleinkunst’ (KRO/BRT)

‘Terugblik’ (BRT)

Productieleiding van de (KRO)LP ‘Kwarteeuw kleinkunst’

1987 – 1989
…………….. 
Regisseert de ‘Havenstad Operette’ in ‘Der Vogelhändler..

Voorstellingen in West-Duitsland met eigen liedjes in vertaling van Siegfried Mrotzek.

Radio-experiment ‘Dan maar zo!’( zie Discografie)

Ontvangt (met anderen) de STEMRA-jubileumprijs voor de liedjes ‘Roken’ en ‘Huiswerk’ van de LP’s ‘Kinderen voor kinderen’.

Organiseert voor de  KRO het ‘Lief en Leed festival’, meerdaags Kleinkunst-festival in de KRO-studio in Hilversum (1988) en in de Poorterij in Zaltbommel.(1989)

1990

Schrijft in opdracht van de gemeente Rotterdam – ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van die stad – een nieuwe stadshymne voor koren ‘Rotterdammers!’.

1991

Verhuist van Hellouw naar Gorinchem.

1992 – 1993

Schrijft met een schrijverscollectief van oud-cursisten tekstdichten het libretto voor de musical ‘Kaat Mossel’ (naar een idee uit 1986 van Gerard Cox en Peter Blanker) Muziek: Jean Wiertz, Joris de Baat en Peter Blanker.

1994

Voert de artistieke leiding over ‘de Rotterdamste musical Kaat Mossel’ Kaat: Joke Bruijs. Verteller: Einar Been. Regie: Fred Florusse. Verder 170 medewerkers (amateurs). Serie van 11 voorstellingen voor (uitverkocht) Zuidpleintheater.

Radioprogramma ‘Levenslief en levensleed’ wordt na ruim 11 jaar beëindigd (488 edities, laatste uitzending 1e Kerstdag 1994).

1995

Maakt in opdracht van de Pilgrim Father Foundation een openlucht ‘Theatervertelling’  in de  Aelbrechtskolk op Delfshaven (Rotterdam).
Ter gelegenheid van het Pilgrimfestival wordt zijn spel ‘De  Paradijszoekers’ uitgevoerd door de gelegenheids formatie ‘Peter ende Pelgrims’, een vocaalgroep bestaande uit een aantal solisten van de musical ‘Kaat Mossel’.
In de loop van het jaar wordt ook een Engelse versie uitgevoerd (met Engelse acteurs) en in de Oude of  Pelgrimvaderskerk te Delfshaven worden beide versies enkele malen uitgevoerd.
Van de door deze groep vertolkte liedjes wordt in september een CD uitgebracht (met 6 titels). Muzikale leiding: Izak Boom.

Maakt met Nelleke Burg en een kinderkoor een CD met liedjes uit Grootmoeders tijd, ‘De paden op’, onder muzikale leiding van Henk Westrus.

1996

Een nieuw Peter Blanker Consort  in de volgende bezetting: Peter Blanker, zang en gitaar. Izak Boom, toetsen, gitaar, mandoline, banjo, zang. Joke Hamminga, percussie. Walter Kuipers, viool, alt-viool, harmonica, mandoline, zang. Stan Stolk, contrabas, zang.

Het nieuwe Peter Blanker Consort verschijnt op een verzamel CD (met o.a. Joke Bruijs, Gerard Cox, Robert Long, Paul de Leeuw. e.a.) met ‘Airport Song’, tekst: Peter Blanker, muziek: Izak Boom. De CD komt uit ter gelegenheid van de opening van de Rotterdamse  Erasmusbrug.

Het Peter Blanker Consort neemt deel aan het tweedaags festival ‘à Paris’ ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Franse auteur-vertolker Francis Lemarque  in l’Auditorium des Halles in Parijs, samen met Anne Sylvestre, Marcel Amont, Hugues Auffray, en vele anderen. Peter zingt hier zijn eigen (nederl.) vertalingen van werken van Lemarque en eigen werk in Franse vertaling (van Philippe Elan).

’De Muis en andere fabels’ schooljaar 1996-97. Vertellingen (soloprogramma voor de Rotterdamse basisscholen). Eigen bewerkingen van verhalen van de Prairie Indianen

1997

Eerste Nederlandse ‘live’-presentatie van het Peter Blanker Consort (3) vindt plaats in april met een optreden in het programma ‘Rotterdam zingt’ in de Grote Zaal van de Doelen.

‘Geheid Rotterdam! de stadsrevue, artistieke leiding en regie (voor  SKVR en Historisch  Genootschap Roterodamum) over een jubileumproductie in Grote Zaal van de Doelen op 3 en 4 juni. Met ruim 150 medewerkers op het podium en een koor van 250 personen de grootste theaterproduktie ooit over Rotterdam gemaakt. Medewerking door amateurs ( ballet, spelers, zangers) en profs (Amazing Stroopwafels, Pierre van Duijl, de Berini’s, Fred Delfgaauw, Pieter Lutz, Luc Lutz, Joris Lutz.)

Het Peter Blanker Consort wordt geflankeerd door een vocaalgroep van 20 zangers ‘Consort Vocaal’ (voortzetting van Peter ende Pelgrims)

.

.

Door de Gemeente Rotterdam onderscheiden  met de Erasmusspeld, uit erkenning voor  zijn bijdragen aan het culturele klimaat in die stad.

.

.

Voert de productieleiding over een videoregistratie van de stadsrevue ‘Geheid Rotterdam!’ Uitgebracht in november.

.

1998

In juni verschijnt een  door Peter samengestelde bloemlezing voor Donner Boeken ‘Breng mij naar Rotterdam terug’, een eeuw liedjes over de Maasstad en haar inwoners. Daarin de teksten van 100 Rotterdamse liedjes, met verder 2 CD’s .

CD1: Peter Blanker Consort met een selectie van Rotterdamse liedjes en als gast Marjolein (Annie Berini) Meijers en vocaalgroep ‘Vanouds de Rotterdamsche Zangkamer’ (voortzetting van Consort Vocaal, Peter ende Pelgrims, amateursolisten uit Kaat Mossel (1994)

Bezetting nieuw Peter Blanker Consort:
Peter Blanker, zang en gitaar – Izak Boom, toetsen, gitaar, mandoline, zang – Walter Kuipers, viool, altviool, mandoline, trekzak, doedelzak – Harry Emmery, contrabas – Louis Debij, percussie.

1999-2002

Theaterproductie ‘Breng mij naar Rotterdam terug’ met het Peter   Blanker Consort en Vanouds de Rotterdamsche Zangkamer in het Prinses  Theater, Rotterdam-Delfshaven totaal 25 voorstellingen.

In 2002 wijziging bezetting PBC: Elly Bezemer – percussie, toetsen, zang – Kees van Velthooven – contrabas

1999

Oprichting productie bedrijf Consort Produkties.

2000

Consort Produkties maakt ‘Naar Rotterdam terug’.  TV-film voor TVRijnmond met Rotterdamse liedjes. Regie: Jan Keja

2001

Verhuist van Gorcum terug naar Rotterdam-Delfshaven

2003

‘Balans’ jubileum- en afscheidstour-de-chant door het (5e en laatste) Peter Blanker Consort in het Rotterdams Bibliotheek Theater in februari en maart.

Door de gemeente Rotterdam onderscheiden met de Wolfert van Borselen penning voor zijn verdiensten voor de stad.

.

.

Woont sinds 2004 permanent op de Schotse Shetland Isles en was tot mei 2012 maandelijks te beluisteren als correspondent van het inmiddels opgeheven Wereldomroep radioprogramma Wereldnet.

2004/2009

                Als ‘plezier’zanger lid van klassieke muziekgroep ‘Fancytunes’  zingt Schubert  Copland en Vaughn Williams.(groep treedt op ten bate van diverse goede doelen)

2009

Bij uitgeverij ‘Compaan’ verschijnt zijn historische roman  ‘Als de ratten het spek uitvreten’ over de schipbreuk van een VOC schip op de rotsen in het noorden van het Shetland eiland Yell.

2010            Peter geeft het Bruant boek (zie 1975) door aan Wende Snijders.

Hij richt de mannenvocaal groep op: ‘Da ShantY Yellmen’, tien vocalisten die een scala aan zeemansliedjes brengen. (in 2011 o.a. tijdens de Tall Ships Races)

2011             Zijn historische roman verschijnt in een
Engelse vertaling:”When rats eat the fat”
bij de uitgeverij van de  ‘Shetland Amenity Trust’.

2013             In mei verschijnt de eerste Cd van “Da  ShantYYelmen                        met de titel “Silver Darlings”

2014              Verlaat de vocaalgroep “Da ShantYYellmen” i.v.m. onenigheid over o.a.  repertoirekeuze.
Luister naar “Song for Magnie” (afgekeurd).

Reacties zijn gesloten.